Història

L’any 1933 es funda a la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià un grup d’acció catòlica femenina amb seu al carrer Hort de la Vila, 40. Anys més tard es va crear un grup equivalent a aquest per als nens i nois que es trobaven en un local a Can Margenat.

El Movi com a tal va ser fundat l’any 1963 per un grup de pares i el rector de la parròquia Mn. Colet. El Movi en aquell moment era un lloc de trobada on es feien diverses activitats organitzades pels monitors/es com reunions, jocs i labors… Cada tanda es trobava un dia diferent de la setmana, normalment als vespres i els nens i les nenes anaven separats.

Durant els anys següents el Movi va anar evolucionant i convertint-se en un esplai de cap de setmana. Gràcies a la Parròquia de Sarrià el Movi podia comptar amb la casa de colònies de Seva per fer-hi allà totes les colònies de cada estiu.

El curs 1973-1974 els grups de joves formen el grup mixt i el GPBM, on per primera vegada es barregen nois i noies. Es presenta a l’assemblea de monitors/es el “dossier de coeduació” i a partir d’aquest moment totes les tandes ja són mixtes.

L’any 1975 apareix el primer “Campanar”, la revista a paper. L’any 2018 canvia el format, a partir d’aleshores es fa un curtmetratge.

L’any 1976 alguns pares i monitors se separen del Movi i funden un nou grup anomenat JAS.

El Movi està cada cop més definit i organitzat, funciona per comissions on treballen conjuntament pares i monitors: economia, pedagògica, esbargiments, coordinació de tandes, secretaria… Els pares i mares responsables, consiliaris i animadors es van succeint i els nens i nenes que acaben el Movi van convertint-se en els nous monitors/es. Tot sembla anar a la perfecció.

L’estabilitat es trenca gairebé dues dècades després, l’any 1993, en que el Movi es veu obligat a abandonar els locals del carrer Hort de la Vila, 40 degut a la construcció d’un nou carrer a Sarrià. Es comença el nou curs als locals del Centre Parroquial al carrer Pare Miquel de Sarrià. L’any 1996 es pateix una gran pèrdua: la casa de Seva, que la parròquia es ven. Queda el record de la mítica frase escrita al menjador de la casa: “Som una gran família”.

El curs 1998-1999, per desavinences amb el rector de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, el Movi de Sarrià s’escindeix de la parròquia i comença a funcionar de manera independent i autònoma. Un petit grup de pares i els seus fills es queden a la parròquia on creen l’esplai de la parròquia de St. Vicenç de Sarrià.

El Movi comença el nou curs 1999-2000 en un local de la Plaça Sarrià cedit per l’Ajuntament i una família de l’esplai on s’hi fa esplai durant dos anys i on el nombre de nens i nens va a la baixa. Al curs 2002-2003, després de fer esplai al carrer durant uns mesos perquè enderrocaven el local, l’Ajuntament cedeix al Movi, juntament amb altres entitats del barri, el local del carrer Isaac Albèniz 28, l’antiga escola Tàber i antic Parc de Bombers. A partir d’aquest any, el Movi recupera l’estabilitat i es torna a donar a conèixer al barri. Mica en mica l’esplai augmenta el nombre de nens i nenes i es fa seu el local del carrer Isaac Albèniz.

L’any 2005-2006, any en què el Movi entra a formar part d’Esplac, apareix l’oportunitat de participar en la recuperació de l’antiga escola Orlandai com a centre social. El projecte es desenvolupa amb la col·laboració del Movi, i a finals de curs del 2007 ens hi traslladem, on l’esplai torna a tenir tants nens i nenes com en els millors moments del Movi.